Споделяме екологични идеи

23 Май 2013 

На 18.04.2013 г. екипът на bTV Radio Group  и МОСВ гостуваха на 83-то ОУ. Ученици от трети, пети и шести клас засадиха предоставените по проекта „Зелена идея в училище” овощни дръвчета, които да допълнят биоразнообразието в училищния двор.

„Зелена идея в училище” е финансирана от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013” и е част от националната кампания „Зелена България”. Приоритетните цели на програмата са насочени към подобряването, запазването и възстановяването на естествената околна среда и развитието на екологичната инфраструктура.

Идеята за включването в конкурса е на  двама ученици от шести клас – Йордан и Александър Желев. Те чуват по радио N-JOY за конкурса и споделят със съученици, учители и с директора на училището. Веднага са подготвени документите за участието. След десетина дни става ясно, че нашето училище е сред четирите победители, избрани от специална комисия.

По време на посещението в училището г-жа Мария Лазарова, изпълняващ длъжността Директор на дирекция „Кохезионна политика за околната среда”, връчи грамота за участието в проекта на директора Иван Кръстев. Тя заяви: „Изключително съм впечатлена от 83-то ОУ в Панчарево, за мен това е едно невероятно място. Това е училище, което трябва да бъде за пример на училищата в България - учениците и учителите са го превърнали в райско кътче.”

Директорът Иван Кръстев припомни, че превръщането на училищния двор в красив парк е завещано на днешните ученици от техните деди, строили училището. Днес в двора има повече от 40 растителни вида. В последните години са направени няколко алпинеума, поддържа се цветна градина, кът с билки. Засаждането на овощните дръвчета е едно прекрасно продължение на създадена вече традиция. В средищното училище децата са на целодневен режим на обучение и в часовете за отдих ще имат още едно чудесно място, където не само да почиват, но и да се грижат за ябълковите дръвчета.

L1

Наше участие в конференцията на eTwinning в Лисабон

20 Март 2013 

Госпожа Ирена Райкова, старши учител в 83 ОУ, участва в конференция на eTwinning, проведена в  Лисабон от 13 до 16.03.2013 година като представител на България. В качеството си на автор и координатор на проекта ‘Easter Activities” г-жа Райкова беше наградена с Европейски знак за качество от eTwinning през 2012 година. Ето какво сподели тя за сайта на училището: „Фокусът на конференцията беше върху гражданското образование – активното гражданство и сътрудничеството между училищата. Конференцията започна с видео поздрав на г-жа Андрула Василиу - европейски комисар на образованието, културата, многоезичието, младежта и спорта. Професор Боб Флайер говори за нарастващата потребност от гражданско образование на учениците в 21 век; представи европейската стратегия за младежта 2010 – 2018г. и теорията на Реймънд Уилямс за трите основни функции на ученето във време на бърза, световно разпространяваща се социална промяна.

В работата ми с колегите по време на сесиите през следващите дни имах възможността да споделя наученото от мене и от моите ученици по време на работата ми по двата проекта – „Малки хора – големи сърца” и „Великденски дейности”. С радост установих, че с колегите ползваме общи сайтове и ресурси за презентиране на нашите продукти. Полезно за мен беше да науча, че високо се оценява създаването на общи продукти от партньорите в проекта – книжка, дискове, книгоразделители и други. С колегите от различни страни бяхме единодушни, че благодарение на проектите у нашите ученици се развиват различни умения и компетентности: развиване на четирите езикови компетенции(слушане, говорене, писане и разбиране); изграждане на чувство за принадлежност към ЕС и активна гражданска позиция; приемане на различията, развиване на толерантност; опознаване на европейските страни чрез танци, песни, изучаване на традиции, история и забележителности; право на избор - учениците сами избират темите, по които ще работят, и дейностите в проекта; развиване на уменията за работа в екип, сътрудничество, положително отношение към училището и учебния процес; желание за мобилност.

Изразявам благодарност към Центъра за развитие на човешките ресурси и eTwinning за предоставената ми възможност да съм част от събитието.”

 

Прием 2013/2014 учебна година

01 Февруари 2013 

83 ОУ „ЕЛИН  ПЕЛИН”  ПАНЧАРЕВО

ЗАПИСВА И ПЕТГОДИШНИ ДЕЦА

В ПОДГОТВИТЕЛНА ГРУПА

ЗА УЧЕБНАТА 2012/2013 ГОДИНА

 

УЧИЛИЩЕТО ПРЕДЛАГА:

 

  • Учител, специалист в своята област, чиято амбиция е да даде добър старт в образованието на Вашето дете и добра подготовка за постъпване в І клас
  • Стабилна система на занимания, гарантираща спокоен и здравословен живот на детето Ви в училищната среда
  • Пространство за занимания и игри с много светлина и топлина през зимните месеци
  • Училищен двор с много зеленина за спортни игри на открито
  • Осигурена безплатна закуска, възможност за обяд на приемлива цена в училищния стол
  • Охрана на училището от фирма БОДУ СОД
  • В училището има непрекъснато видеонаблюдение
  • Училището разполага с ресурсен учител за работа с деца със специални образователни потребности
  • За децата от Кокаляне има осигурен автобусен транспорт по график

  Записване до 10 май 2013 г. с ксерокопие на акта за раждане

Телефон 02 992 30 60

Родителска среща ще се проведе на 8 май и на 5 септември   2013 г. от 18.00 часа

 

 

Проект "Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес"

24 Януари 2013 

 

 

От 9.01.2012 година училището е включено в Проекта „Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес”. През учебната 2012/2013 година в училището са сформирани шест полуинтернатни групи. В ПИГ 1 клас се обучават 25 ученици с възпитател Людмил Тютюнджиев, ПИГ 2 клас – 25 ученици с възпитател Венета Манчева, ПИГ 3 клас – 26 ученици с възпитател Мартина Александрова, ПИГ 4 клас – 23 ученици с възпитател Ани Тютюнджиева, ПИГ сборна 5 и 6 клас – 21 ученици с възпитател Нина Борисова и ПИГ 7 клас – 24 ученици с възпитател Сийка Гашарова. Общо в целодневното обучение са обхванати 144 ученици, което е 66.06%  от общия брой ученици.

В учебната програма за деня са включени по два часа за самоподготовка, в които учениците  подготвят уроците и домашните си работи за следващия ден, два часа отдих и игри, през което време е организиран обяд в училищния стол и игри на открито, и два часа занимания по интереси. 

За подобряване на материалната база и за нуждите на проекта на 21.01.2013 г. от фирма „Никром- тръбна мебел” АД, гр. Ловеч се достави цялостно обзавеждане за една класна стая (5-8 клас), което се състои от 13 двуместни маси, 26 стола за ученици, 26 индивидуални гардеробчета, модулна секция, дидактически шкаф, бюро и стол за учителя. Предстои поставянето на ламиниран паркет в две класни стаи до края на учебната година.  

 

 

 

 

Ден на  Земята

ДЕН НА ЗЕМЯТА В 83 ОУ

06 Май 2012 

            На 20 април 2012 година във връзка със Световния ден на Земята в средищното 83 ОУ „Елин Пелин”, район Панчарево в часовете, предвидени за дейности по интереси,  учениците от полуинтернатните групи във втори, трети и четвърти клас се включиха последователно в пет дейности в училищния двор:

-         слушаха беседа за птиците в София и поставиха къщички за птици на вековните дървета в двора на училището под ръководството на д-р Теодора Иванова от Българското дружество за защита на птиците;

-         със спонсорство от Англо-американското училище и с участието на техни ученици с помощта на един от най-добрите градинари от София Христо Йорданов се изгради нов алпинеум и се засадиха     редки  студоустойчиви екзотични видове  растения. С останалите алпинеуми дворът на училището стана едно от най-красивите и приятни места за игри и отдих на децата и младежите в Панчарево;

-         в училищния кът с билки, създаден със съдействоето на Института по ботаника към БАН, и с помощта на Диляна Николова и Николина Стойчева от Дружество „Екзотика” се засадиха нови видове с високо съдържание на биологично-активни вещества за укрепване на имунната система. Повечето от билките   могат да се използват за приготвяне на чай;

-         по същото време се боядисаха и пейките, разположени по алеите между тревните площи;

-         в ателие „АРТ градина” на непромокаем плат учениците от Англо-американското училище заедно с учениците от 83 ОУ рисуваха и писаха послания за Земята.

           Гостуващите директори от останалите средищни училища на територията на столицата и   екпът на РИО – София-град, работещ по проекта,   разгледаха новообзаведения кабинет за работа по интереси.

          Учителката Ирена Райкова, автор на проекта „ Easter Activities”, демонстрира дейностите по интереси,  с които учениците от училището се  представят  пред  европейските  партньори. В проекта са се включили  до момента 240 училища от Европа.

Проект Малки хора, големи сърца

Нашето участие в eТwinning

01 Май 2012 

           Нашето участие в eТwinning – Общността на европейските училища   Ето как започнахме и докъде  стигнахме. През месец февруари (минал...

x