Медиите за нас

Малки еколози почистиха Панчарево

83. ОУ има над 40 растителни вида в двора, включително къри и ехинацея

 

Едва ли има друго българско училище, в чийто двор да расте... къри. Или мурсалски чай и ехинацея. В двора на 83. ОУ "Елин Пелин" в Панчарево обаче има над 40 растителни вида. Отделно от това има и билков кът, където децата отглеждат рядко срещани растения. "При парното има купища изсушени билки, цяла зима пием мурсалски чай", разказва Емо, който е "човекът за всичко" в училището.

Затова и 83 ОУ е мястото, където е най-подходящо да се проведе Ден на Земята. Той е и празникът на училището и тази година се прави за пети пореден път. "Предишният директор беше биолог и изключително много се грижи за двора, за билковия кът, алпинеума", разказва настоящият директор на училището Камелия Кръстева.  

В Деня на Земята децата обогатиха растенията на двора с още няколко дръвчета, които доскоро са липсвали. Засадили например ясен - днешните първокласници ще могат да следят как дръвчето пораства, докато те изкарат седми клас В училището осми няма - след седми клас всички деца се представят отлично на националното външно оценяване и отиват във водещи гимназии - НПМГ, "Джон Атанасов", гимназията по строителство и архитектура или в профилирани училища по езици. "На миналото оценяване, когато имаше толкова ниски оценки и слаби резултати, нашите седмокласници нямаха дори тройка. От няколко години не сме имали осми клас", разказва директорката.

Преди да се проведе Денят на Земята, всички деца се подготвят много сериозно. Някои правят костюми от отпадъчни материали - едно от децата се появи на празника в скафандър от кашони. Почистват заедно не само двора, а и района около Панчаревското езеро и оставят табелки за гостите на Панчарево да изхвърлят отпадъците само на определените места. Най-активен тук е училищният екоклуб "Панчарево диша". Той се е захванал с мащабна дейност, която обединява както екологичното, така и гражданското образование, разказва Кръстева. Децата провели анкета сред всички жители на район Панчарево дали е удачно да се организира разделно събиране на отпадъците на територията на Панчарево. "Резултатите показват, че почти 100% от хората имат подобно желание, стига да бъде организирано сметоизвозването на ниво община. Резултатите ще представят пред кмета на Панчарево и Кокаляне. Превърнали са екологията в своя кауза и са изключително активни", твърди Кръстева. Част от децата не само участват в конкурс за рисунка и литературна творба на природен клуб "Витоша", но и обрали наградите там Общо шестима са наградените, като в категория "абстрактно изкуство" малките художници на училището се класирали на първо, второ и трето място. Едно от децата спечелило приз с макет, третокласничка пък е отличена за литературна творба. За самото тържество всички класове избрали дейности, които имат връзка с Деня на Земята - малките стихове и песни, по-големите- рисунка върху камък, екотелевизия. Няколко от по-големите ученици са направили и презентация за забележителностите около Панчарево и за това как трябва да се държим по време на екскурзия сред природата. На финала малките таланти получиха награди, като някои от тях се сдобиха с лейки, за да поливат новозасадените растения в училищния двор.

Стела Иванова, в. „Стандарт“

 

ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА НАШИТЕ УЧЕНИЦИ В КОНКУРС ЗА ДЕТСКО ТВОРЧЕСТВО

 

През месец март ученици от начален етап в 83. ОУ "Елин Пелин" се включиха конкурса за детско творчество по случай седмицата на гората на тема "В гората", организиран от Дирекцията на природен парк "Витоша". Младите таланти се изявиха в различни категории и журито оцени високо техните творчески умения. С гордост обявяваме имената на наградените:

Първи клас:

Борислав Стаменов - първо място в категория "Абстрактно изкуство", Владимир Варадинов - второ място в категория "Абстрактно изкуство", Андреа Иванова - трето място в категония "Абстрактно изкуство, Денислав Стаменов - първо място в категория "Картина с молив"

Трети клас:

Ивана Радославова - второ място в категория "Макети", Ивалин Табаков - трето място в категория "Литературно творчество".

Наградите от Дирекция природен парк "Витоша" ще бъдат връчени на победителите на празника на училището - Деня на Земята, 22.04.2016 г.

Постижения в учебната и в спортната дуйност през 2013/2014 учебна година

    Ученици с високи резултати от участия в олимпиади областен кръг     1. Български език и литература Елиз Кенан Бехчет-6 кл. 2. Физика и а...

Отборът победител

Спортните победи през март 2013

И тази година футболният отбор на 83 ОУ не разочарова своите фенове. На проведения на 19.03.2013 година общински турнир в с. Герман нашите момчета с треньор Красимир Йорданов завоюваха първото място. В турнира участваха отбори от училищата в Лозен, Кривина, Герман и Бистрица. След оспорвани двубои в групите на финала застанаха представителите на Панчарево и Герман. С по-добра игра и демонстриране на екипен дух с победата достойно се поздравиха панчаревци.

 

На 23.03 и на 29.03.2013 г. се проведе училищен турнир по футбол "Европейски звезди"- пролет 2013. В него взеха участие 12 училища от три района - Панчарево, Младост и Дружба. Отборът на 83 ОУ, съставен от ученици от четвърти и пети клас, се класира на пето място.

Отборът ни по хандбал победи СМГ и се класира за  следващия етап - градското първенство от ученическите игри.

 

 

Турнир за купата на кмета-Железница

Нови футболни победи

За последните две седмици футболният отбор на училището под ръководството на г-н Красимир Йорданов участва успешно в два турнира. На 21.05.2011 г. на стандиона в к-с "Царско село" се проведе футбол...

Нова победа

В тазгодишния районен турнир по футбол отборът на 83 ОУ се класира втори. Турнирът се проведе на 15.03.на стадиона в с. Герман. Участваха отбори от училищата в Бистрица, Герман, Железница, Лозен, Кривина и Панчарево. Избраниците на треньора Красимир Йорданов бяха от трети, пети, шести и седми клас. С точни попадения се отличиха Александър от 7. клас, Любомир от 6. клас, Тодор, Валентин и Теодор от 5. клас и Божидар от 3. клас. Капитанската лента беше на ръката на Стоян Кьосев от 7. клас. 

Диди и Слави

Отново първи

На 16.02.2011 г. 83 ОУ "Елин Пелин" беше домакин на районното първенство по тенис на маса. Става традиция отборът на момичетата да печели първото място. За успеха работиха Диана, Славина и Марчела ...

x